пʼятниця, 4 листопада 2022 р.

ХВАЛИТИ НЕ МОЖНА СВАРИТИ: КНИЖКИ У ПОМІЧ БАТЬКАМ

Хвалити завжди та рясно, або привчити змалку, що тільки найкращі заслуговують на визнання? Звісно, це крайнощі, яких у батьківстві потрібно уникати. Втім, багатьом батькам буває важко дотримуватися золотої середини. Разом з національною книжковою платформою Yakaboo пропонуємо вам добірку книжок про те, як правильно хвалити та мотивувати дітей.

https://osvitanow.org/learn-by-reading/

Розумію тебе! Як виховувати дітей без крайнощів, Антоніна Оксанич, Наталя Біда, Олександра Сидорченко

У вихованні, як у будь-якій іншій діяльності, крайнощі є шкідливими. Безперечно, іноді доводиться бути твердішими, а іноді закривати на щось очі. Щоб бути мудрими батьками, потрібно розуміти дитину, адже попри певні загальні принципи виховання кожної дитини — окрема майстерність. Авторки книги зібрали найважливіше для того, щоб батьківство було радістю, а в країні розвивалася взаємоповага. Ця книжка допоможе читачам відкалібрувати свої почуття, навчитися висловлювати їх без шкоди для рідних і досягти близькості у стосунках між батьками та дітьми. 


Любов без умов. Від нагород і покарань до турботи й порозуміння, Альфі Кон

Чи знаєте ви, чого потребує саме ваша дитина? Як

задовольнити її запит? Алфі Кон, відомий американський педагог та психолог, вважає, що базова потреба всіх дітей — безумовна батьківська любов і прийняття. Зазвичай же батьки своїми діями дають дитині сигнал, що її люблять тільки, якщо вона слухняна та “зручна”. Автор радить облишити традиційну систему похвали та покарання. Натомість Кон дає безліч практичних порад, зокрема замінити похвалу безумовною підтримкою. Багато прикладів із практики автора допоможуть виховати впевнену, самостійну і здорову дитину. 



Як ми псуємо наших дітей і як припинити це робити, Наталя Царенко

 Цю книгу перевидавали вже 6 разів. А все тому, що вона описує усі найпоширеніші помилки у батьківстві та дає практичні поради із запобігання або виправлення наслідків. Часто батьки просто відтворюють стиль виховання власних батьків. Але вікова психологія зараз пропонує цілий арсенал досліджень та науково обґрунтованих методів та й наш світ змінив пріоритети батьківства і вони зовсім не ті, що були ще пару десятків років тому.  Книга розбиває на друзки стереотипи про виховання та пропонує шляхи подолання батьківських помилок, заохочуючи родини до позитивних змін.


Ігноруйте! Щасливе виховання без надмірного контролю, Кетрін Перлман

  Ви, мабуть, думаєте, що будь-який вчинок чи слово дитини потребують вашої реакції? Особливо, якщо це неприємне слово або негарний вчинок. Та у відповідь на ваше зауваження часом з`являється більше негарних слів та вчинків. Дитина “мотає нерви”, ніби вступає з вами у психологічний двобій. Що ж робити з ниттям, нескінченними скаргами та спробами маніпуляцій? Авторка пропонує застосовувати вибіркове ігнорування. Припиніть використовувати увагу в якості нагороди за неправильну поведінку та застосовуйте запропоновані методи модифікації для зменшення, а часто й усунення проблеми в поведінці.


Уроки з поразок. Як дозволити дитині пізнавати світ і вчитися на помилках, Джессіка Леї

 Більшість батьків робить усе можливе, аби дитина досягла успіху в житті. Велика частина цих зусиль спрямовується на те, аби не дати їй зробити “рокову помилку”. За помилки сварять, через помилки у дитині “розчаровуються”. Без здорового відношення до помилок маленька людина виростає або неконструктивним перфекціоністом, або прокрастинатором. З книжки “Уроки з поразок” читачі дізнаються як перестати контролювати дітей та навчити їх робити правильні висновки з невдач; допомагати дітям виконувати домашнє завдання; правильно хвалити і мотивувати дітей.  Книжка буде корисною не тільки батькам, а й вчителям.


Немає коментарів:

Дописати коментар